Wil jij een goede, foutloze sollicitatiebrief schrijven? Let dan op deze veelvoorkomende fouten!

Yes, je hebt je droomvacature gevonden!  Nu nog een goede sollicitatiebrief schrijven. Hoe kun je je sollicitatiebrief zo schrijven dat je wordt uitgenodigd op gesprek? Hoe maak je een goede indruk met je sollicitatiebrief en cv?

Allereerst is het belangrijk om correct Nederlands te schrijven en geen taal- en spelfouten te maken bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Met taal- en spelfouten maak je geen goede eerste indruk. Bij het nakijken en herschrijven van sollicitatiebrieven en cv’s kom ik vaak dezelfde fouten tegen. Daarom hieronder vijf fouten die ik vaak terugzie in sollicitatiebrieven:

1. Hoofdlettergebruik in beroepen en functieaanduidingen
Bij het nakijken van sollicitatiebrieven zie ik veel fouten in hoofdlettergebruik. Veel sollicitanten schrijven functieaanduidingen met hoofdletters, terwijl dit niet correct is. Functieaanduidingen zijn soortaanduidingen, geen eigennamen. Je schrijft bijvoorbeeld: dokter, leraar, manager, consultant etc. Als het binnen de organisatie waar jij naar solliciteert gebruikelijk is om afdelingen of taakvelden met een hoofdletter te schrijven, schrijf je dit in de functieaanduiding wel met een hoofdletter.

Voorbeelden:
– Via deze weg wil ik solliciteren voor de functie social media consultant bij marketingbureau Megamarketing.
– Het beroep leraar heeft mij van jongs af aan aangesproken, omdat ik graag mijn kennis overbreng op jongeren.
– Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn opleiding en werkervaring een goede kandidaat ben voor de vacature hoofd Personeelszaken.

 2. Curriculum vitae/cv met een hoofdletter
Bij het nakijken van brieven en cv’s is mij opgevallen dat veel sollicitanten ‘curriculum vitae’ en de afkorting ‘cv’ met hoofdletters schrijven. Dit is echter niet correct. Hoewel het héél vaak met hoofdletters geschreven wordt, is de officiële spellingswijze nog altijd met kleine letters.

 3. Opsommingen
Andere fouten die ik vaak tegenkom bij het nakijken van brieven en cv’s zijn foutieve opsommingen. Bij opsommingen, bijvoorbeeld bij het opnoemen van de verschillende taken die je had binnen een functie, moet je erop letten dat de verschillende delen van de opsomming dezelfde structuur hebben, in dezelfde tijd staan, en dat de verschillende delen goed aansluiten op de inleidende zin.

Een voorbeeld van een foutieve opsomming: “Binnen deze functie heb ik de volgende taken uitgevoerd: consulteren, rapportages afgelegd, onderzoek, marketing”.

 4.Enkelvoud of meervoud
Een fout die ik vaak tegenkom bij het nakijken van brieven en cv’s, heeft betrekking op het gebruik van enkelvoud of meervoud. Het lijkt zo simpel, maar het gaat nog vaak fout.

Wat ik vaak lees in sollicitatiebrieven is een zin als: “Mijn enthousiasme en werkervaring maakt mij een geschikte kandidaat voor deze functie”. Echter, ‘enthousiasme en werkervaring’ is meervoud, daarom dient het werkwoord ook in meervoud te staan. Correct is daarom: “Mijn enthousiasme en werkervaring maken mij een geschikte kandidaat voor deze functie”.

 5. Opzoek/op zoek naar een baan
In veel sollicitatiebrieven lees ik dat iemand ‘opzoek’ is naar een baan. Het is echter, ‘Ik ben op zoek naar een baan’. ‘Opzoek’ is een vervoeging van het werkwoord ‘opzoeken’. Dit is bijvoorbeeld correct in de zin: ‘Wil je dat ik dat even voor je opzoek in het woordenboek?’. Ben je op zoek naar een stage, baan of opleidingsplek? Dan schrijf je ‘op zoek’ als twee losse woorden.

Een sollicitatiebrief schrijven zonder fouten: drie tips

Iedereen maakt fouten, dat is niets om je voor te schamen. Wanneer je gaat solliciteren is het echter van groot belang dat je een foutloze brief schrijft. Daarom geef ik je drie tips:

  1. Laat je brief een dag liggen en lees hem dan nog eens na. Zo zorg je ervoor dat je leest wat er staat, in plaats van wat jij denkt dat er staat.
  2. Print je brief uit en lees hem na. Hierdoor lees je de brief met meer aandacht dan wanneer je hem alleen op je computerscherm leest.
  3. Laat je brief nalezen door familie of vrienden. Een tweede paar ogen kan helpen om eventuele fouten uit je brief te halen!

Zelfs met deze tips is een foutloze sollicitatiebrief schrijven moeilijk, laat je sollicitatiebrief daarom door mij nakijken!

Wil je er zeker van zijn dat je sollicitatiebrief en cv foutloos, duidelijk en overtuigend zijn? Laat mij je sollicitatiebrief schrijven, herschrijven of verbeteren. Je kunt contact met mij opnemen door een e-mail te sturen naar: lisa@berlangcommunicatie.nl of via het contactformulier op mijn website.

Credits
De afbeelding in de header is van www.freepik.com