Wat doet een tekstschrijver nou eigenlijk? Het antwoord lees je hier.

Wat doet een tekstschrijver eigenlijk?” Die vraag krijg ik regelmatig van vrienden en familie. Dit artikel is voor iedereen die zich – net als mijn familie – afvraagt wat ik eigenlijk de hele dag doe en hoe ik daar mijn geld mee verdien. En voor mensen die erover denken om een tekstschrijver in te schakelen, maar niet goed weten wat ze zich hierbij voor moeten stellen. En voor andere tekstschrijvers, die zich misschien herkennen in dit verhaal.

Teksten schrijven!

Een tekstschrijver schrijft teksten – zo ver was je natuurlijk al. Nu schrijft bijna iedereen met een kantoorbaan wel eens iets voor zijn werk. ‘Waarin onderscheid een tekstschrijver zich dan van andere professionals die teksten schrijven voor hun beroep?’, vraag je je misschien af.

Het antwoord: als tekstschrijver is het produceren van teksten voor klanten en/of opdrachtgevers mijn belangrijkste taak.

Soms valt mijn rol als tekstschrijver samen met die van copywriter. Een copywriter is een schrijver die gespecialiseerd is in het schrijven van reclameteksten en andere wervende teksten. Daarnaast komen mijn taken als tekstschrijver ook overeen met die van een webredacteur. Ik schrijf namelijk ook veel (SEO) teksten voor websites.

Illustratie van wat een tekstschrijver doet
Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay.

En meer…

Het schrijven van teksten is niet letterlijk alleen maar het opschrijven van woorden. Bij het schrijven van teksten komen ook andere taken kijken, denk bijvoorbeeld aan:

 • overleggen met opdrachtgevers over eisen op het gebied van inhoud, doelgroep, vormgeving en omvang van de tekst
 • onderzoek doen naar het onderwerp van de tekst
 • interviews afnemen
 • zoekwoordenonderzoek (voor SEO webteksten)
 • het inplannen en promoten van socialmediaberichten
 • verwerken van eventuele feedback van opdrachtgever, redacteur en/of collega-tekstschrijver
 • cursussen volgen

Freelance tekstschrijvers hebben daarnaast nog een aantal taken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • acquisitie
 • opstellen van offertes
 • versturen van facturen
 • versturen van betaalherinneringen
 • bijhouden van administratie
 • maken en bijhouden van eigen website
Overleg tussen de tekstschrijver en opdrachtgever is een belangrijk onderdeel van wat de tekstschrijver doet. Dit kan over de e-mail of telefoon, maar ook face-to-face onder het genot van een kopje koffie. Afbeelding van StockSnap via Pixabay.

“Teksten schrijven kan iedereen”

Dat klopt, iedereen die op de basisschool heeft gezeten weet hoe je letters op papier zet en hoe je zinnen formuleert. Toch is het schrijven van goede, creatieve teksten die mensen aanspreken nog niet zo makkelijk! Veel bedrijven hebben moeite om het verhaal achter hun producten of diensten goed op papier te zetten.

Als tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van goed leesbare teksten, met goed lopende zinnen en zonder spelfouten en grammaticafouten. Daarnaast weet ik als geen ander hoe ik de tone of voice van een tekst kan aanpassen op het beoogde publiek. Ook weet ik hoe ik webteksten zó schrijf, dat ze goed gevonden worden in Google (SEO webteksten schrijven).

Wat voor teksten schrijft een tekstschrijver? / Waarvoor kan ik een tekstschrijver inschakelen?

De meeste tekstschrijvers schrijven een groot scala aan teksten. Denk aan:

 • (SEO) webteksten
 • artikelen voor tijdschriften en magazines
 • brochureteksten
 • flyers
 • nieuwsbrieven
 • persberichten
 • etc.

Een tekstschrijver schakel je niet in voor een simpel e-mailtje naar je collega. Wel voor die nieuwsbrief die naar 10.000 mensen verstuurd wordt, voor een interview, of voor de teksten op je website.

Kan ik een tekstschrijver inschakelen voor mijn zakelijke social media?

Zeker! Veel tekstschrijver schrijven ook voor social media. Dat geldt ook voor mij. Let op: niet alle tekstschrijvers zijn ook echt gespecialiseerd in het schrijven voor social media. Dit vraagt een specifieke manier van schrijven, waarbij niet altijd dezelfde regels gelden als bij het schrijven van bijvoorbeeld een persbericht of een artikel voor een tijdschrift.

Ik heb veel ervaring in het schrijven voor social media, omdat ik vóór ik als freelancer aan de slag ging, als online-marketingmedewerker heb gewerkt.

Een tekstschrijver kun je ook inschakelen voor het schrijven van teksten voor sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Afbeelding van Thomas Ulrich via Pixabay.

Hoe verdient een tekstschrijver geld?

Tekstschrijvers die in dienst zijn bij een bedrijf of organisatie, krijgen natuurlijk gewoon een maandloon. Maar hoe verdient een freelance tekstschrijver geld?

Sommige tekstschrijvers werken op uurbasis. Zij factureren achteraf het aantal uren dat zij over een opdracht hebben gedaan aan de opdrachtgever/klant. Omdat ik graag vooraf al duidelijkheid geef over de prijs, stel ik altijd een opdrachtprijs op. Deze prijs is gebaseerd op het aantal uur dat ik denk te doen over de opdracht. Door mijn ervaring als tekstschrijver kan ik dit inmiddels goed inschatten. Schat ik per ongeluk te weinig tijd in, dan neem ik dat verlies zelf. Hier leer ik dan weer van voor een volgende opdracht.

Voorbeelden van mijn werk

Wil je voorbeelden zien van mijn werk als tekstschrijver? Neem dan een kijkje in mijn portfolio.

Credits:
De afbeelding in de header is van Welcome to all and thank you for your visit ! ツ via Pixabay