Wijzingen bijhouden in Word: zo werkt het!

Laat je een tekst door mij nakijken en corrigeren? Dan werk ik met wijzigingen bijhouden in Word. Je kunt dan precies inzien welke aanpassingen ik heb gemaakt en zelf besluiten welke wijzigingen je doorvoert en welke niet. In dit artikel leg ik uit hoe wijzigingen bijhouden in Word precies werkt en hoe je opmerkingen in Word kunt doornemen en verwijderen.

Wijzigingen bijhouden in Word aanzetten en uitzetten

Zo zet je wijzingen bijhouden in Word aan

  1. Open het bestand.
  2. Klik op het tabblad ‘controleren’ en klik vervolgens op ‘wijzigingen bijhouden’. Het icoontje krijgt een lichtblauwe achtergrondkleur.

Heb jij een Engelse versie van Word? Dan klik je op ‘review’ –> ’track changes’.

Tip: als ik een tekst van jou heb nagekeken en je wilt de wijzigingen die ik heb gemaakt inzien dan hoef je wijzigingen bijhouden niet aan te zetten. Je gebruikt deze functie alleen als je zélf in een tekst wijzigingen aan wilt brengen en je wilt dat mensen kunnen inzien welke wijzigingen je hebt gemaakt.

Zo zet je wijzigingen bijhouden in Word uit

  1. Open het bestand.
  2. Klik op het tabblad ‘controleren’ en klik vervolgens op ‘wijzigingen bijhouden’. De lichtblauwe kleur achter het icoontje verdwijnt.

Heb jij een Engelse versie van Word? Dan klik je op ‘review’ –> ’track changes’.

Tip: zorg ervoor dat wijzigingen bijhouden uitstaat wanneer je mijn aanpassingen gaat doornemen en wijzigingen aanbrengt in het bestand. Staat wijzigingen bijhouden nog aan, dan worden alle wijzigingen die jij maakt namelijk in het rood en onderstreept aangegeven in de tekst. Dat wil je waarschijnlijk niet, omdat het dan al gauw verwarrend wordt welke zaken je nog moet doorvoeren en welke niet.

Wijzigingen bijhouden in Word aanzetten
Zo zet je wijzigingen bijhouden in Word aan.

Wijzigingen in Word tonen en verbergen

Wanneer je een tekst van mij terugkrijgt, dan kan dat er op twee manieren uitzien:

  1. Optie 1: ‘eenvoudige markering’ / ‘definitief’ of ‘simple markup’. Je ziet een normaal ogend bestand, met aan de linkerkant wat rode strepen en aan de rechterkant zogenaamde ‘gesprekswolkjes’. Als je op een gesprekswolkje klikt krijg je de betreffende opmerking te zien. Je ziet het bestand eigenlijk zoals het er nadat je alle wijzingen door hebt gevoerd uitziet.
  2. Optie 2: ‘alle wijzigingen tonen’ of ‘all markup’. Je ziet een bestand met links zwarte/grijze strepen en rechts opmerkingen. In de tekst zelf zijn stukken rood en onderstreept. Je kunt precies inzien welke wijzigingen zijn gemaakt.

TIP: Je kunt eenvoudig switchen tussen deze twee opties door te klikken op de strepen links!
Note: afhankelijk van je versie van Word kunnen de termen iets verschillen.

Optie 1: Eenvoudige markering

Wijzigingen bijhouden in Word - simple markup
Optie 1: links zie je rode strepen, rechts zie je gesprekswolkjes. Als je op een van de wolkjes klikt, krijg je de opmerking te zien.

Optie 2: alle wijzigingen tonen

Wijzigingen bijhouden in Word - all markup
Optie 2: links zie je grijze strepen, rechts zie je de opmerkingen. In de tekst zelf zie je precies welke tekst is toegevoegd/aangepast.

Wijzigingen accepteren of negeren in Word

Nu komt het belangrijkste: hoe accepteer of negeer je mijn wijzigingen?

In veel gevallen lever ik twee documenten: één document waarin je alle wijzigingen kunt inzien en één document waarin ik zelf al alle wijzigingen heb doorgevoerd. Je kunt er dus ook voor kiezen om in het bestand verder te werken waarin alle wijzigingen al zijn doorgevoerd. In dit bestand staan dan alleen nog rechts opmerkingen. Dat is in de meeste gevallen het handigst. Je weet dan zeker dat je geen wijzigingen vergeet.

Wil je toch alle wijzigingen één voor één doornemen? Dan gaat dat als volgt:

Wijzigingen accepteren of negeren in Word

Ga naar het tabblad ‘controleren’ en klik op ‘wijzigingen’. Je kunt er nu voor kiezen om de wijzigingen één voor één door te lopen, of je kunt alle wijzigingen in één keer accepteren. Ben je het niet eens met een wijziging? Kies dan voor ‘wijziging negeren’ (reject).

Je kunt alle wijzigingen één voor één doorlopen en accepteren, of kiezen voor ‘alle wijzigingen accepteren’.

Een andere optie is om het bestand op ‘alle wijzigingen tonen’ te zetten en met je muis één voor één alle wijzigingen door te lopen. Door op rechtermuisklik te klikken, krijg je dan de optie de betreffende wijziging te accepteren (accept) of te negeren (reject).

Wanneer je met rechtermuisklik klikt op een stuk tekst dat roodonderstreept is, krijg je de optie om de wijziging te accepteren (accept) of te negeren (reject).

Opmerkingen doornemen en verwijderen in Word

Rechts in de kantlijn kunnen opmerkingen staan. Ik maak meestal twee soorten opmerkingen:

  1. Een opmerking met uitleg over de wijzigingen die ik heb gemaakt. Hierin leg ik bijvoorbeeld een bepaalde taalregel uit. Deze opmerkingen kun je doornemen en daarna verwijderen. Je hoeft hier verder niets mee te doen.
  2. Opmerkingen over dingen die onduidelijk zijn, niet kloppen, of inconsistent zijn met iets wat je eerder hebt gezegd. Deze opmerkingen gaan over dingen die je zelf nog moet aanpassen.

Zo maak je de opmerkingen zichtbaar

  1. Open het bestand
  2. Klik op ‘controleren’ en klik vervolgens op ‘opmerkingen tonen’. Het icoontje krijgt een lichtblauwe achtergrondkleur.
Door te klikken op ‘controleren’ (review) –> ‘opmerkingen tonen’ (show comments) kun je alle opmerkingen inzien.

Zo verwijderen je een opmerking

Heb je een opmerking doorgenomen en de tekst indien nodig aangepast? Dan kun je de opmerking verwijderen! Dat doe je door te klikken op ‘controleren’ en dan op ‘verwijderen’. In hetzelfde panel kun je ook navigeren tussen de verschillende opmerkingen; door te klikken op ‘volgende’ ga je alle opmerkingen één voor één af.

Onder ‘controleren’ kun je alle opmerkingen één voor één doorlopen en verwijderen.

Vragen?

Ik hoop dat het zo duidelijk is hoe wijzigingen bijhouden in Word werkt. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om mij een mailtje te sturen: lisa@berlangcommunicatie.nl of contact op te nemen via mijn contactformulier.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *