‘Schrijven is schrappen‘ zei Godfried Bomans. Of het nu om een sollicitatiebrief, een webtekst of een e-mail gaat: korte en bondige teksten lezen prettiger. Maar hoe doe je dat, kort en bondig schrijven? De Vlaamse auteur Willem Elsschot bedacht daarvoor de zogeheten ‘Elsschotproef’. In dit artikel meer informatie over de Elschotproef en een lijst met woorden die je vaak kunt schrappen.

De Elschottproef

De Elsschotproef gaat als volgt: schrijf een ruwe versie van je tekst. Schrap vervolgens alle woorden die je kúnt schrappen, zonder dat de inhoud verloren gaat. Een bekend voorbeeld is de volgende tekst:

De kunst van het schrijven is steeds zoveel te schrappen dat duidelijk wordt wat bedoeld is.

Schrap je alle overbodige woorden, dan houd je over:

Schrijven is schrappen.

Schrap deze woorden uit je teksten

De volgende woorden kun je bijna altijd schrappen uit je teksten:

Heel/erg/veel/zeer

Hij is heel erg mooi. Zij is heel erg gedreven.
Ik heb zeer veel ervaring in de detailhandel –> Ik heb 7 jaar ervaring in de detailhandel.

Eigenlijk/gewoon

Ik werk eigenlijk het liefste in een pretpark.
Het lijkt me gewoon heel leuk om te werken als tandartsassistente, omdat… –> Ik werk graag als tandartsassistente, omdat…

Kunnen/zullen/moeten/worden/willen

Ik heb veel ervaring kunnen opdoen in… –> Ik heb veel ervaring opgedaan in… of: Ik heb veel ervaring in..
Ik zal vandaag naar de winkel gaan –> Ik ga vandaag naar de winkel
Helaas hebben we afscheid moeten nemen van mevrouw Janssen –> Helaas hebben we afscheid genomen van…
Het rapport wordt ingevuld door de meester –> De meester vult het rapport in.

Er

In deze documentaire wordt er gesproken over seriemoordenaars –> Deze documentaire gaat over seriemoordenaars.

Verschillende

Pietje had vijf verschillende smaken om uit te kiezen –> Pietje kon kiezen uit vijf smaken.

Mag ik die woorden nooit gebruiken?

Het is niet zo dat je bovenstaande woorden nooit mag gebruiken. Wel is het zo dat deze woorden vaak overbodig zijn. Probeer te kijken of je de woorden echt nodig hebt, of dat je ze net zo goed weg kunt laten.

Een voorbeeldtekst

Het volgende voorbeeld maakt duidelijk hoeveel sterker een tekst wordt, wanneer je de overbodige woorden schrapt:

Middels deze sollicitatiebrief zou ik heel graag willen solliciteren op de vacature voor verkoopmedewerker bij Mooie Schoenen in Amersfoort. Na het lezen van de vacature op 11 maart 2021 was ik meteen heel erg enthousiast en was mijn interesse gelijk gewekt, omdat ik zelf een groot fan ben van mooie schoenen en ik graag in een schoenenwinkel zou willen werken. Mocht ik aangenomen worden voor deze prachtige functie, denk ik dat ik een zeer grote bijdrage kan leveren aan uw bedrijf, onder meer omdat ik zeer veel ervaring heb in de detailhandel.

Bovenstaande tekst is lang en komt onoprecht over. De volgende drie zinnen zeggen inhoudelijk hetzelfde en zijn veel sterker:

Met deze brief solliciteer ik op de vacature van verkoopmedeweker bij Mooie Schoenen in Amersfoort. De vacature wekte mijn interesse, omdat ik graag in een schoenenwinkel werk. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat ik met mijn ervaring in de detailhandel een waardevolle bijdrage kan leveren aan uw bedrijf.

Laat je tekst nakijken door Berlang Communicatie

Vind je het lastig om kort en bondig te schrijven? Laat je teksten dan nakijken (en herschrijven) door Berlang Communicatie. Neem contact met mij op voor meer informatie of om een offerte aan te vragen.

Credits: de afbeelding in de header is afkomstig van Starzy Springer via Pixabay.