Cv check: laat je cv nakijken op taalfouten

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Heb je een vacature op het oog die perfect bij je past? Dan zal je waarschijnlijk een sollicitatiebrief en cv moeten inleveren. Je cv is daarbij minstens net zo belangrijk als je sollicitatiebrief. De cv wordt meestal als eerste bekeken. Is jouw cv niet overtuigend? Dan wordt je brief vaak niet eens gelezen! Vaak vergeten kandidaten dat spelfouten en grammaticale fouten in de cv net zo lelijk en onverzorgd staan als in de sollicitatiebrief. Zelf heb je jouw cv waarschijnlijk zo vaak gelezen, dat je de fouten niet meer ziet. Een cv check – het laten nakijken van je cv op taal – biedt dan uitkomst.

Schrijf je cv met hoofdletters of kleine letters?

Gratis tip: de eerste fout die veel mensen maken is dat ze ‘curriculum vitae’ en ‘cv’ met hoofdletters schrijven (Curriculum Vitae en CV). In Nederlandse teksten schrijf je zowel de volledige term als de afkorting met kleine letters.

Waarom een cv check?

Zoals ik hierboven eigenlijk al uitleg is je cv minstens net zo belangrijk in het sollicitatieproces als je brief. Toch wordt de cv vaak vergeten als het gaat om de controle op spelling en grammatica. Wanneer je echter alleen je sollicitatiebrief laat nakijken en je cv vergeet, valt dat verschil gelijk op. Je maakt namelijk vaak dezelfde fouten in je sollicitatiebrief, als in je cv. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Hoofdlettergebruik: veel mensen schrijven beroepen en functietitels onterecht met hoofdletters. Ook de maanden van het jaar en de dagen in de week worden vaak onterecht met hoofdletters geschreven.
  2. Samenstellingen: ik zie vaak veel fouten in samenstellingen. Een functietitel als ‘marketingmedewerker’ wordt bijvoorbeeld vaak onterecht als ‘marketing medewerker’ geschreven.
  3. Opsommingen: wanneer je een opsomming maakt, dienen alle delen van de opsomming grammaticaal gelijk aan elkaar te zijn. Een foutieve opsomming is bijvoorbeeld: ‘Binnen deze functie heb ik de volgende taken uitgevoerd: rapportages afgelegd, het doen van onderzoek, marketing.’

Cv en sollicitatiebrief laten nakijken

Ik adviseer klanten dus altijd om zowel hun sollicitatiebrief als hun cv te laten nakijken. Het voordeel van de cv check is, dat je deze niet elke keer opnieuw hoeft uit te laten voeren. Waar je een sollicitatiebrief elke keer moet aanpassen op de vacature waarop je solliciteert, hoeft dit bij een cv vaak niet. Deze kun je vaak voor meerdere vacatures gebruiken.

Kosten cv check

Het laten nakijken van je cv op taal kost €25,- ex btw.

Deze dienst wordt meestal afgenomen in combinatie met het laten schrijven, herschrijven of nakijken van een sollicitatiebrief. De kosten daarvan lees je hier.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de cv check of een van mijn andere diensten? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.