10 tips voor een interview op topniveau

Zo ontlok je de leukste citaten: 10 tips voor een interview op topniveau

Moet jij binnenkort een interview afnemen en kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan deze 10 tips voor een uitmuntend interview. 

Tips voor het voorbereiden van een interview

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker bij het afnemen van interviews. Daarom hieronder vijf tips om je voor te bereiden op een interview:

1. Lees je in in de persoon die je gaat interviewen en het onderwerp waarover je artikel gaat. Je kunt beter ’te veel’ dan te weinig achtergrondinformatie hebben.

2. Zorg dat je op de hoogte bent van veelgebruikte termen. Zoek de betekenis op van veelgebruikte termen en begrippen. Zo weet je tijdens het interview waar de geïnterviewde over praat. Uiteraard kun je tijdens het interview verduidelijking vragen over bepaalde onderwerpen. Maar als je de basisterminologie niet kent, dan wordt het afnemen van het interview een flinke klus.

3. Maak duidelijke afspraken met degene die je gaat interviewen. Spreek af wanneer, waar en op welke manier je het interview zult afnemen. Geef ook aan hoe lang het interview ongeveer duurt. Vraag ook altijd toestemming als je iemand wilt opnemen. Leg uit waarom je het interview opneemt en wat je achteraf met de opnames doet.

4. Geef ook de geïnterviewde de tijd om zich voor te bereiden. Leg uit waarover je artikel gaat en waar het artikel gepubliceerd zal worden. Zo kan ook de persoon die geïnterviewd gaat worden zich voorbereiden. Sommige mensen vinden het zelfs fijn om de vragen van te voren te krijgen.

5. Stel vragen en eventuele doorvraag-vragen op. Sommige mensen praten graag veel. Andere mensen zijn juist heel kort in hun antwoorden. Daarom is het goed om van te voren na te denken over vragen die je kunt stellen als je niet direct veel los krijgt. Op deze manier kun je interessantere citaten ontlokken.

Tips voor het afnemen van een interview

De dag is aangebroken: je gaat het interview afnemen. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens het interview professioneel en vriendelijk overkomt. En hoe zorg je dat je aan het einde van het gesprek de juiste informatie en citaten hebt? Dit zijn drie tips voor het afnemen van een interview:

6. Neem het gesprek op én maak tijdens het gesprek aantekeningen. Voor het opnemen van een face-to-face interview kun je een dictafoon-app gebruiken. Tijdens telefonische interviews gebruik ik zelf de app TapeACall. Zoals ik hierboven al gezegd heb: vraag tijdens het maken van de afspraak al toestemming voor het opnemen van het interview. Herhaal voordat je aan het interview begint nog eens dat je het gesprek zult opnemen.

7. Stel de persoon de geïnterviewde op haar* gemak. Dit kan door vooraf een beetje te kletsen over koetjes en kalfjes, het weer, etc. Ook complimentjes over het werk dat de persoon doet, doen het altijd goed.

8.  Interviewen is luisteren, samenvatten en doorvragen. Zorg dat je écht luistert naar wat de geïnterviewde zegt. Check of je de persoon juist hebt begrepen door haar antwoord samen te vatten. Wees ook niet bang om door te vragen als een antwoord onduidelijk is.

*waar ‘zij’ of ‘haar’ staat (vrouwelijk) kun je ook ‘hem’ of ‘zijn’ (mannelijk) of ‘hen’ of ‘hun’ (genderneutraal) lezen.

Tips voor het uitwerken van een interview

Heb je het interview afgenomen? Dan komt in mijn ogen het leukste onderdeel: het schrijven van het artikel. Hoe je dit doet is natuurlijk afhankelijk van het soort artikel dat je moet schrijven, maar ik geef je hierbij twee tips waar je volgens mij altijd wat aan hebt bij het uitwerken van een interview:

9. Vaak heeft het geen zin om het volledige interview te transcriberen. Toen ik net begon met interviewen deed ik dit wel, omdat dit mij de zekerheid gaf dat ik niets vergat en omdat het mij tijd gaf om het gesprek te ‘verwerken’ voordat ik aan het schrijven van het artikel begon. Nu gebruik ik de opname alleen om mijn aantekeningen aan te vullen waar deze onduidelijk zijn. Of om iemand precies te citeren. Dit scheelt me veel tijd.

10. Kies de leukste citaten uit en bouw je artikel daaromheen. Waar moest jij tijdens het interview om lachen? Werden er interessante nieuwe dingen gezegd? Werden er verrassende of controversiële dingen gezegd? Probeer de leukste, meest prikkelende citaten te verwerken in je artikel; dit zijn je pareltjes.

Hulp nodig bij het schrijven van een interview?

Wil je een interview afnemen en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op via het contactformulier hiernaast, of door een e-mail te sturen naar: lisa@berlangcommunicatie.nl Zo kan ik jou helpen:

  1. Het opstellen van de interviewvragen. Heb je een groot interview gepland staan, maar vind je het lastig om te bedenken wat je de betreffende persoon moet vragen? Laat mij dan een lijst met interviewvragen opstellen.

  2. Het afnemen van het interview. Misschien vind je schrijven heel leuk, maar vind je het spannend om een (telefonisch) interview af te nemen, of kost dit je gewoon te veel tijd. In dat geval kan ik voor jou het interview afnemen. Ik kan je vervolgens de geluidsopnames geven, of een transcriptie van het interview, zodat je zelf aan de slag kunt met het artikel.

  3. Het uitwerken van het interview tot een artikel. Misschien vind je interviewen juist heel leuk, maar heb je moeite om het interview vervolgens tot een interessant artikel te verwerken. Geen probleem: lever mij de geluidsopnames of een transcriptie van het interview, dan schrijf ik het artikel voor je!

  4. De hele mikmak. Ben je op zoek naar iemand die alle stappen van het interviewen (voorbereiding, het afnemen van het interview en het schrijven van het artikel) op zich kan nemen? Ook dan ben je bij mij aan het juiste adres.

 

Credits

De afbeelding in de header is afkomstig van Freepik

Neem contact op

Via dit formulier kun je contact met mij opnemen en geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.