Manuscript laten controleren

Manuscript laten controleren of redigeren

Heb jij een fantastisch verhaal geschreven en wil je dit in eigen beheer uitgeven, of naar een uitgeverij sturen? Dan is het slim om eerst je manuscript te laten controleren of redigeren. Wat is het verschil eigenlijk tussen het laten controleren van je manuscript en het laten redigeren van je manuscript?

  • Het laten controleren/corrigeren van je manuscript betekent dat er alleen wordt gekeken naar de taalkundige kant van je tekst. Denk aan taal- en spelfouten, zinsopbouw, alineaopbouw, etc.

  • Het laten redigeren van je manuscript gaat verder dan dat. Laat je je manuscript door mij redigeren, dan kijk ik ook naar dingen als inconsistenties, onduidelijkheden, de rode draad van je verhaal, etc.

Waarop let ik bij het redigeren van jouw manuscript?

Wanneer je je manuscript door mij laat nakijken let ik niet alleen op dt-fouten. Ik ga echt met een vergrootgras over je verhaal, om het zowel taalkundig, als structureel en inhoudelijk naar een hoger niveau tillen. Hier let ik op bij het redigeren van jouw manuscript:

Boeken voor kinderen en adolescenten laten nakijken

Mijn specialiteit ligt bij het nakijken van manuscripten voor kinderboeken of verhalen voor adolescenten. Tijdens mijn bachelorstudie Taal- en Cultuurstudies heb ik voor mijn scriptie onderzoek gedaan naar het ‘coming out-‘ en het ‘coming of age-‘ verhaal in de adolescentenliteratuur.  Van 2020 tot 2021 volgde ik een cursus kinderboeken schrijven, waarin zowel de belevingswereld als het leesniveau van kinderen in verschillende leeftijden een grote rol speelde. Ook heb ik als freelance tekstschrijver al meerdere kinderboeken geredigeerd.

Bij het nakijken van boeken voor kinderen en adolescenten let ik op het volgende:

Kosten manuscript laten nakijken

Wat het kost om jouw manuscript te laten nakijken is afhankelijk van het aantal woorden en of je het wilt laten controleren/corrigeren of volledig wilt laten redigeren. Daarnaast vraag ik een hoger tarief voor kinderboeken, omdat ik hierbij ook let op het leesniveau en de belevingswereld van kinderen. Mijn ervaring is dan ook dat ik bij deze manuscripten vaak meer moet aanpassen.

  • Controleren/corrigeren manuscript volwassenen (enkel nakijken op taal en stijl): €0,07 per woord (ex btw). Bij een manuscript van 10.000 woorden is dit bijvoorbeeld €700,- ex btw.

  • Redigeren van manuscript volwassenen (volledige controle): €0,09 per woord (ex btw). Bij een manuscript van 10.000 woorden is dit bijvoorbeeld €900,- ex btw.

  • Redigeren van manuscript kinderboek: voor kinderboeken houd ik om bovengenoemde reden altijd het tarief voor redigeren aan. Dit is dus €0,09 per woord (ex btw). Bij een manuscript van 10.000 woorden is dit dus €900,- ex btw.

    Let op: Bij het redigeren van manuscripten houd ik een minimumbedrag van €75,– ex btw aan.

Heb je speciale wensen? Wil je bijvoorbeeld een heel hoofdstuk laten herschrijven of een goede achterflaptekst laten schrijven? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.

Neem contact op

Via dit formulier kun je contact met mij opnemen en geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.