10 tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Zo schrijf je een perfecte sollicitatiebrief: 10 tips

Misschien herken je jezelf hier wel in: je hebt een leuke vacature gespot en ziet jezelf al werken op de betreffende afdeling van het betreffende bedrijf. Je staat te trappelen om aan de slag te gaan en bent ervan overtuigd dat je de ideale kandidaat bent voor deze functie! Maar hoe breng je je enthousiasme over in een sollicitatiebrief? En hoe zorg je ervoor dat jij uitgenodigd wordt voor een gesprek? Om je te helpen de perfecte sollicitatiebrief te schrijven geef ik je hier 10 tips.

Tip 1: Let op taalfouten, grammaticafouten en stijlfouten

De eerste tip van mijn 10 tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief spreekt voor zich: de basis van een goede brief is een foutloze brief. Lees je brief daarom goed na op spelfouten, grammaticafouten en stijlfouten. 

Tip 2: Wees kort en concreet

Veel sollicitatiebrieven die ik nakijk, bezitten veel lange zinnen. Uit onderzoek blijkt dat zinnen langer dan 20 woorden moeilijk te begrijpen zijn. Houd je zinnen daarom kort. Wees ook zo concreet mogelijk in je formuleringen.

Ook je sollicitatiebrief als geheel moet je kort houden. Zeker wanneer je verwacht dat er veel reacties komen op de vacature, is het slim om je brief niet te lang te maken. Een goede sollicitatiebrief bestaat uit maximaal 1 A4’tje.

Tip 3: Gebruik niet ‘Geachte heer/mevrouw’

Nog te vaak lees ik de volgende aanhef: ‘Geachte heer/mevrouw’. Probeer erachter te komen welke persoon in het bedrijf jouw brief gaat lezen en adresseer je brief aan hem of haar. Dat komt veel persoonlijker over! Soms staat de persoon aan wie je de brief moet richten genoemd in de vacature, maar meestal niet. Zo niet, dan kun je naar het bedrijf bellen om te vragen aan wie je de brief het beste kunt richten. In de vacature staat bijna altijd een telefoonnummer voor vragen over de vacature.

Zeker niet gebruiken: ‘Geachte lezer’.

Tip 4: Gebruik de eerste alinea om de aandacht van de lezer te trekken

Eerste alinea’s van sollicitatiebrieven zijn vaak heel erg saai. Je wilt niet weten hoe vaak ik een sollicitatiebrief heb gelezen die begint met: “Met deze sollicitatiebrief wil ik mijzelf kandidaat stellen voor de vacature…” of “Op uw website las ik de vacature voor…. Ik werd meteen enthousiast!” Eén van de belangrijkste tips die je kunt krijgen als het gaat om sollicitatiebrieven is: wees origineel! Probeer een creatieve opening te verzinnen of val gelijk met de deur in huis.

Tip 5: Spits je sollicitatiebrief toe op de vacature

Stuur jij steeds dezelfde sollicitatiebrief naar verschillende bedrijven? Dan is het niet gek als je nog niet bent uitgenodigd op gesprek! Solliciteren met een algemene brief is echt een no-go. Bedrijven hebben dit namelijk vaak maar al te goed door. Pas je brief dus altijd aan op het betreffende bedrijf en de betreffende functie. Wees concreet over waarom je juist díe functie bij dát bedrijf wilt uitvoeren.

Tip 6: Benoem alleen relevante werkervaring

Niet alle werkervaring is even relevant voor elke functie. Beperk je enkel tot de werkervaring die van belang is voor de functie waar jij op solliciteert. Leg goed uit welke vaardigheden je hebt opgedaan en maak een duidelijke link tussen je ervaring en de functie waarop je solliciteert. Je hoeft niet alle ervaring die je op je cv hebt staan te benoemen in je sollicitatiebrief.

Tip 7: Wees overtuigd van je eigen kunnen

Ik lees vaak formuleringen als “ik denk dat ik de juiste kandidaat kan zijn voor deze functie, omdat…” Op het eerste gezicht een prima zin. Maar als je hem goed leest, begrijp je dat de zin helemaal niet zo overtuigend is. Een betere formulering van deze zin luidt: “ik ben de juiste kandidaat voor deze functie, omdat..” Kortom, laat in je formulering zien dat je er zelf van overtuigd bent de beste kandidaat te zijn.

Tip 8: Volg de instructies

Lees de vacature goed door en volg de instructies die genoemd worden. Staat er bijvoorbeeld in de vacature dat je via een sollicitatieformulier dient te solliciteren, doe dat dan ook. Wordt er gevraagd vanaf wanneer je beschikbaar bent, vergeet dit dan niet te vermelden in je brief.

Tip 9: Sluit je sollicitatiebrief goed af

Het begin van je brief is belangrijk, maar het einde is misschien nog wel belangrijker. In de laatste zin maak je duidelijk wat je wil bereiken met je sollicitatiebrief. En dat is natuurlijk… uitgenodigd worden op gesprek! Een zin als ” ‘Vanzelfsprekend ben ik bereid om mijn motivatie toe te lichten in een gesprek” is erg ouderwets. Ook “in afwachting van uw reactie verblijf ik” kan echt niet meer.

Tip 10: Sla je sollicitatiebrief op als Word- of PDF-bestand

In plaats van de brief te plakken in de e-mail, kun je de brief beter opslaan als Word- of PDF-bestand. Dit maakt het makkelijk om je brief op te slaan en/of uit te printen. Let er ook op dat je je brief een logische bestandsnaam geeft! Bijvoorbeeld: Voornaam Achternaam_sollicitatiebrief_functie_bedrijf.

Meer tips nodig bij het schrijven van je sollicitatiebrief?

Heb je meer tips nodig bij het schrijven van je sollicitatiebrief? Wil je er zeker van zijn dat je brief foutloos is? Wil je weten hoe je je brief nóg beter kunt maken? Neem dan contact met mij op via het formulier hiernaast. Ik help je graag!

Neem contact op

Via dit formulier kun je contact met mij opnemen en geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.