Fouten sollicitatiebrief

Wat zijn de meest voorkomende fouten in een sollicitatiebrief?

Yes, je hebt je droomvacature gevonden!  Nu nog een goede sollicitatiebrief schrijven zonder fouten. Met taal- en stijlfouten maak je natuurlijk geen goede eerste indruk.

Bij het nakijken en herschrijven van sollicitatiebrieven en cv’s kom ik vaak dezelfde fouten tegen. Daarom hieronder vier fouten die ik vaak terugzie in sollicitatiebrieven:

1. Hoofdletters in beroepen en functieaanduidingen

Veel sollicitanten schrijven functieaanduidingen met hoofdletters, terwijl dit niet correct is. Je schrijft bijvoorbeeld: dokter, leraar, manager, consultant. Wel worden afdelingen/taakvelden vaak met hoofdletters geschreven.

Voorbeelden:

  • Met deze brief solliciteer ik voor de functie junior consultant bij marketingbureau Megamarketing.
  • Het beroep leraar heeft mij van jongs af aan aangesproken, omdat ik graag mijn kennis overbreng op jongeren.
  • Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn opleiding en werkervaring een goede kandidaat ben voor de vacature hoofd Personeelszaken.
  • Ik ben op zoek naar een functie als senior marketeer op de afdeling Marketing en Communicatie.

2. Opsommingen

Bij opsommingen moet je erop letten dat de verschillende delen van de opsomming:

  • dezelfde structuur hebben;
  • in dezelfde tijd staan;
  • en goed aansluiten op de inleidende zin.


Een voorbeeld van een foutieve opsomming: “Binnen deze functie heb ik de volgende taken uitgevoerd: consulteren, rapportages afgelegd, onderzoek, marketing.”

3. Enkelvoud of meervoud

Een fout die ik vaak tegenkom bij het nakijken van brieven en cv’s, heeft betrekking op het gebruik van enkelvoud of meervoud. Het lijkt zo simpel, maar het gaat nog vaak fout.

Wat ik vaak lees in sollicitatiebrieven is een zin als: “Mijn enthousiasme en werkervaring maakt mij een geschikte kandidaat voor deze functie.” Echter, ‘enthousiasme en werkervaring’ is meervoud. Correct is daarom: “Mijn enthousiasme en werkervaring maken mij een geschikte kandidaat voor deze functie.”

 4. Opzoek/op zoek naar een baan

In veel sollicitatiebrieven lees ik dat iemand ‘opzoek’ is naar een baan. Het is echter, ‘Ik ben op zoek naar een baan’. ‘Opzoek’ is een vervoeging van het werkwoord ‘opzoeken’. Dit is bijvoorbeeld correct in de zin: ‘Wil je dat ik dat even voor je opzoek in het woordenboek?’. Ben je op zoek naar een stage, baan of opleidingsplek? Dan schrijf je ‘op zoek’ als twee losse woorden.

Vier tips voor het schrijven van jouw sollicitatiebrief zonder fouten

Iedereen maakt fouten, dat is niets om je voor te schamen. Wanneer je gaat solliciteren is het echter van groot belang dat je een sollicitatiebrief zonder fouten schrijft. Daarom geef ik je vier tips:

  1. Laat je brief een dag liggen en lees hem dan nog eens na. Zo zorg je ervoor dat je leest wat er staat, in plaats van wat jij denkt dat er staat.
  2. Print je brief uit en lees hem na. Hierdoor lees je de brief met meer aandacht dan wanneer je hem alleen op je computerscherm leest.
  3. Laat je brief nalezen door familie of vrienden. Een tweede paar ogen kan helpen om eventuele fouten uit je brief te halen!
  4. Laat je sollicitatiebrief nakijken door een professionele tekstschrijver.

Laat je sollicitatiebrief nakijken

Wil je er zeker van zijn dat je sollicitatiebrief en cv duidelijk en overtuigend zijn? Laat mij je sollicitatiebrief en cv herschrijven of verbeteren. Je kunt contact met mij opnemen via het contactformulier hiernaast.

Neem contact op

Via dit formulier kun je contact met mij opnemen en geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.