De ideale lengte voor jouw manuscript

De ideale lengte voor jouw manuscript

Wat is de ideale lengte voor een manuscript?’ Deze vraag krijg ik regelmatig van schrijvers die hun manuscript door mij laten nakijken, voor ze hem naar een uitgever sturen. De ideale lengte van een manuscript is echter niet zo een-twee-drie te noemen. Het is namelijk afhankelijk van het genre waarin je schrijft en je beoogde publiek.

Je kunt je wel voorstellen dat een prentenboek voor kinderen een heel ander woordaantal kent dan een literaire thriller voor volwassenen. In deze blog meer over de gewenste lengte van een manuscript.

Tip: ga altijd uit van het aantal woorden

Eerst even een tip… als we spreken over de ideale lengte van een manuscript, dan gaat het niet over het aantal pagina’s, maar altijd over het aantal woorden. Pagina-aantallen zeggen namelijk weinig over de hoeveelheid tekst. Een pagina kan uit 300 woorden bestaan, of uit 800, afhankelijk van het lettertype dat je gebruikt, of er afbeeldingen in staan, het aantal witregels, etc. Bovendien schrijf jij je manuscript waarschijnlijk in een tekstverwerker, zoals Word. Zo’n tekstverwerker gaat meestal uit van A4’tjes. Als je boek straks uitgegeven wordt, is dat waarschijnlijk in een kleiner formaat, waardoor je meer pagina’s krijgt.

Kortom, we spreken altijd over het aantal woorden, omdat dat nu eenmaal veel preciezer is. 70.000 woorden is altijd 70.000 woorden, onafhankelijk van het lettertype, het aantal witregels, etc.

Ideale lengte verschillende soorten manuscripten

Zoals ik al zei is de ideale lengte van een manuscript afhankelijk van het genre en je beoogde publiek.

Onderstaande lijst heb ik gebaseerd op de tips beschreven in ‘Word Count for Novels and Children’s Books: The Definitive Post‘ van writersdigest.com.

Roman voor volwassenen

De ideale lengte voor een roman voor volwassenen ligt tussen de 80.000 en 90.000 woorden. Vertaald in een standaardformaat boek kom je dan rond de 350 pagina’s uit. Dit is goed voor literaire romans en meer commerciële (mainstream) romans in de categorie romantiek, mysterie, spanning, thriller, horror en memoir.

Fantasy of Science Fiction

De ideale lengte voor een Fantasy of Science Fiction-boek ligt iets hoger: tussen de 100.000 en 115.000 woorden. De reden dat deze boeken vaak langer zijn, is omdat er veel aandacht wordt besteed aan het opbouwen van de fictieve wereld. Deze manuscripten kennen dan ook vaak meer en uitgebreidere beschrijvingen dan manuscripten voor verhalen die zich in ‘onze’ wereld afspelen.

Young adult

Young Adult boeken zijn vaak wat korter. De ideale lengte voor een manuscript voor een YA-boek ligt tussen de 55.000 en 80.000 woorden. Waar in die range jouw manuscript het beste kan vallen, is afhankelijk van het genre. Heb je een YA-boek in het genre Fantasy of Science Fiction? Mik dan op een manuscript rond de 80.000 woorden. Valt jouw verhaal in de genre romantiek? Ga dan voor een korter verhaal, rond de 60.000 woorden.

Kinderboeken en prentenboeken

Kinderboeken zijn uiteraard nog korter dan YA-boeken. Afhankelijk van de leeftijd van je beoogde publiek moet je uitgaan van 20.000 tot 55.000 woorden. Hierbij geldt uiteraard: hoe jonger het publiek, hoe minder tekst je manuscript bevat.

De meeste prentenboeken zijn rond de 30 pagina’s dik. Hierbij kun je één regel per pagina gebruiken, of meer. Ga uit van ongeveer 500-600 woorden.

Waarom is de lengte van een manuscript belangrijk?

Nu denk je misschien: Wat doet de lengte van mijn manuscript er eigenlijk toe? Mijn verhaal is mijn verhaal. Ik vertel wat ik wil vertellen en gebruik daarvoor het aantal woorden dat ik nodig heb.

Deels heb je daar natuurlijk gelijk in. Als schrijver ben jij uiteindelijk de baas over jouw verhaal. Toch zijn bovengenoemde aantallen niet arbitrair. Het zijn niet zomaar regeltjes die opgesteld zijn om het leven van een schrijver moeilijk te maken. De woordaantallen zijn gebaseerd op de ervaringen van uitgevers. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de commerciële kant van het boekenvak.

Te weinig woorden betekent vaak dat een boek te dun wordt, waardoor mensen er minder voor bereid zijn te betalen. Een te dik boek is duur om uit te geven, waardoor de uitgever er meer voor moet vragen. Ook dat maakt het boek commercieel gezien meer risicovol.

Uitzonderingen op de regels

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regels. Je hebt vast een boek in je kast dat niet aan deze regels voldoet. Maar bedenk wel… de kans is groter dat jouw boek de regel is, dan de uitzondering. Als je ervan overtuigd bent dat je manuscript perfect is, dan moet je er natuurlijk niets aan veranderen. Een te laag woordaantal betekent echter vaak dat je manuscript wat diepgang mist. Een te hoog woordaantal betekent vaak dat je je boek niet goed geëdit hebt.

Wil je de meeste kans hebben dat je boek ook daadwerkelijk wordt uitgegeven? Dan kun je je het beste aan bovengenoemde richtlijnen houden.

Laat je manuscript nakijken door Berlang Communicatie

Heb je een manuscript geschreven en wil je dit in eigen beheer uitgeven, of naar een uitgever sturen? Laat je manuscript dan eerst redigeren door Berlang Communicatie. Ik kijk bij het redigeren van jouw manuscript niet alleen naar taal- en stijlfouten, maar ook naar inhoudelijke zaken als inconsistenties, gaten of denkfouten in het verhaal. 

Valt je boek niet binnen bovengenoemde richtlijnen voor de lengte van een manuscript? Dan geef ik aan hoe je het boek kunt inkorten, of waar je boek meer diepgang verdient. Neem contact met mij op voor meer informatie of om een offerte aan te vragen.

Neem contact op

Via dit formulier kun je contact met mij opnemen en geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.