Vijf redenen om je manuscript te laten nakijken
Heb jij een fantastisch verhaal geschreven en wil je dit in eigen beheer uitgeven, of naar een uitgeverij sturen? In beide gevallen is het verstandig om je manuscript na te laten kijken door een corrector of redacteur. Wil je weten waarom? Lees dan dit artikel en kom erachter waarom je jouw manuscript moet laten nakijken door een professional.
Het verschil tussen een corrector en een redacteur
Maar eerst even.. wat is nu precies het verschil tussen een corrector en een redacteur? Een corrector kijkt in principe alleen naar de taalkundige kant van je tekst. De corrector haalt taal- en spelfouten uit jouw tekst en kijkt naar zinsopbouw, alinea-opbouw, etc. Een redacteur ‘redigeert’ je tekst: deze persoon kijkt ook naar dingen als inconsistenties, onduidelijkheden, de rode draad van je verhaal, etc. Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt.
Tip: Wanneer je je manuscript laat nakijken door een professional is het belangrijk dat je op papier laat zetten wat de corrector of redacteur precies wel en niet voor je doet. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en voorkom je teleurstellingen.
Manuscript laten nakijken: 5 redenen
1. Je manuscript wordt serieuzer genomen door een uitgeverij
Je manuscript wordt serieuzer genomen door een uitgeverij wanneer er geen of weinig fouten in staan. Bij een uitgeverij wordt altijd wel een redactieronde gedaan, voordat je manuscript wordt uitgegeven. Dit gaat echter om het uit de tekst halen van de laatste kleine foutjes. Veel uitgeverijen vragen je om het manuscript nagenoeg foutloos aan te leveren, voordat ze het überhaupt in overweging nemen.
2. Jouw verhaal komt veel beter tot zijn recht als het taalkundig in orde is
Je verhaal kan nog zo origineel, spannend of interessant zijn, als er (te veel) taal- en stijlfouten in jouw manuscript staan dan komt jouw verhaal niet goed tot zijn recht. De fouten staan een eerlijke lezing van jouw verhaal in de weg.
3. Je verhaal wordt beter
Een goede redacteur kijkt niet alleen naar taal- en spelfouten, maar ook naar eventuele inconsistenties, denkfouten en gaten in je verhaal. Dit kan van alles zijn. Zo kan de naam van een personage op verschillende plaatsten anders geschreven staan of je kunt ergens beweren dat een personage iets nog nooit heeft gedaan, terwijl zij of hij dat een paar pagina’s eerder juist wél heeft gedaan.
Een goede redacteur wijst je daarnaast op onduidelijkheden of onvolledigheden in de tekst. Zelf begrijp je precies wat je bedoelt, maar is je verhaal voor je lezers ook duidelijk? Ook hier helpt een redacteur je bij. Kortom, je verhaal wordt ook op het niveau van stijl, inhoud en structuur beter.
4. Je verhaal wordt origineler, creatiever en authentieker
Een goede redacteur wijst je ook op clichématig taalgebruik in je tekst en geeft je suggesties ter verbetering. ‘Na enige aarzeling ben ik in de pen geklommen om mijn gedachten aan het papier toe te vertrouwen’ – dit soort zinnen zijn niet fout, maar kunnen wel overdreven of onoprecht overkomen.
Ten slotte wijst een goede redacteur je op clichématige gebeurtenissen, scènes, personages of plotwendingen. Schrijf je een verhaal over twee vrienden die doen alsof ze daten? Dan ligt de plotwending, ‘ze worden echt verliefd op elkaar’ wel héél erg voor de hand, vind je niet? Dat hoeft niet erg te zijn, maar te veel voor de hand liggende plotwendingen maken je verhaal voorspelbaar en saai. Hoewel het niet altijd leuk is om te horen, kan het dus wel goed zijn om op de clichés in jouw verhaal gewezen te worden. Wat je daarmee doet is vervolgens aan jou.
5. Zelf redigeren werkt niet
Het is altijd goed om je tekst zelf meerdere keren na te lezen. Daarmee haal je al wat fouten uit de tekst en kom je er misschien al achter wat werkt en wat niet. Echter, het is moeilijk om met afstand te kijken naar je eigen tekst en je wordt vanzelf blind voor je eigen fouten. Je tekst alleen maar zelf redigeren werkt daarom niet.
Je tekst door een familielid of vriend laten nakijken is zeker verstandig, zij of hij zal weer andere fouten eruit halen of je op andere dingen wijzen. Echter, zij of hij zal waarschijnlijk nooit zo veel fouten uit je tekst halen als een professional. Ook op inhoudelijk niveau zal een familielid of vriend niet zo streng naar jouw tekst kijken als een vreemde. Echte feedback geven is nu eenmaal lastig als je een vriendschappelijke of familiaire relatie met iemand hebt.
Laat je manuscript nakijken
Heb je lang aan jouw manuscript gewerkt en wil je dat jouw verhaal serieus in overweging wordt genomen door een uitgeverij? Of wil je jouw boek in eigen beheer uitgeven, maar er wel zeker van zijn dat er geen fouten in staan? Ben je benieuwd op welke punten jouw verhaal beter kan? Ik kan jouw tekst zowel taalkundig, als structureel en inhoudelijk naar een hoger niveau tillen. Hier vind je meer informatie over het laten controleren van een manuscript. Of neem contact met mij op voor meer informatie of een offerte.