Wat doet een tekstschrijver?

Wat doet een tekstschrijver?

“Maar wat dóe je nou eigenlijk, als tekstschrijver?” Die vraag hoor ik vaak in de echo’s van gezellige familiebijeenkomsten en vriendenuitjes. Dus, voor alle nieuwsgierige zielen – inclusief mijn lieve familie en vrienden die mijn baan soms een mysterie vinden – en voor degenen die overwegen om met een tekstschrijver in zee te gaan, maar geen idee hebben wat dit zou kunnen betekenen, volgt hier de ontmaskering van het raadsel. Ook collega-tekstschrijvers die mijn pad delen, zullen zich wellicht herkennen in dit verhaal.

Teksten schrijven!

Een tekstschrijver… schrijft teksten! Goh, verrassend, toch? Natuurlijk, iedereen met een kantoorbaan schrijft wel eens een e-mail, maakt een rapport of pent een memo. ‘Waarin onderscheid een tekstschrijver zich dan van andere professionals die teksten schrijven voor hun beroep?’, vraag je je misschien af.

Het antwoord is even simpel als onthullend: het creëren van teksten voor klanten en/of opdrachtgevers is mijn ambacht, mijn kunst, mijn roeping.

Mijn rol als tekstschrijver is vaak synoniem aan die van copywriter. Een copywriter is een elegante titel voor een schrijver met een speciale talent voor het componeren van pakkende reclameteksten en andere wervende pareltjes.

Daarnaast is mijn rol vaak gelijk aan die van een webredacteur, aangezien ik ook vaak SEO teksten schrijf voor websites

En daar stopt het niet…

Als tekstschrijver doe je meer dan alleen woorden op papier zetten. De baan van een tekstschrijver bestaat uit veel taken, zoals:

 • Overleggen met opdrachtgevers over de kaders van inhoud, doelgroep, vormgeving en omvang van de tekst
 • Onderzoek doen naar het onderwerp van de tekst
 • Interviews afnemen
 • Zoekwoordenonderzoek (voor SEO webteksten)
 • Het verwerken van feedback van opdrachtgever, redacteur en/of collega-tekstschrijver
 • Blijven leren door middel van cursussen

Freelance tekstschrijvers voegen nog een paar andere taken toe aan hun to-do-lijstje, zoals:

 • Werven van nieuwe klanten
 • Offertes opstellen
 • Facturen versturen
 • Betaalherinneringen sturen
 • Urenadministratie en financiële administratie bijhouden
 • Ontwikkelen en onderhouden van een eigen website

“Teksten schrijven kan iedereen”

Sommige mensen hebben het idee dat de pennenkunst een kinderspel is. “Tekstschrijven kan iedereen,” is een uitspraak die je helaas nog wel eens hoort. 

Daar zit een kern van waarheid in. Iedereen die de lokaalmuren van de basisschool heeft gezien, weet hoe je letters tot woorden en zinnen kneedt. Maar een tekst die zowel sprankelt als inspireert? Dat is een heel andere taart om te bakken! Veel bedrijven hebben dan ook moeite om het verhaal achter hun producten of diensten goed op papier te zetten. 

Als tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van goed leesbare teksten, met goed lopende zinnen en zonder spelfouten en grammaticafouten. Daarnaast weet ik als geen ander hoe ik de tone of voice van een tekst kan aanpassen op het beoogde publiek. Ook weet ik hoe ik webteksten zó schrijf, dat ze goed scoren in Google (meer informatie over SEO webteksten).

Wat voor teksten schrijft een tekstschrijver? / Waarvoor kan ik een tekstschrijver inschakelen?

De meeste tekstschrijvers schrijven een groot scala aan teksten. Denk aan:

 • (SEO) webteksten
 • artikelen voor tijdschriften en magazines
 • brochureteksten
 • flyers
 • nieuwsbrieven
 • persberichten
 • etc.

Een tekstschrijver schakel je niet in voor een simpel e-mailtje naar je collega. Wel voor die nieuwsbrief die naar 10.000 mensen verstuurd wordt, voor een interview, of voor de teksten op je website.

Icoontjes van sociale media apps
Afbeelding van Thomas Ulrich via Pixabay.

Kan ik een tekstschrijver inschakelen voor mijn zakelijke social media?

Zeker! Veel tekstschrijver schrijven ook voor social media. Dat geldt ook voor mij. Let op: niet alle tekstschrijvers zijn ook echt gespecialiseerd in het schrijven voor social media. Dit vraagt een specifieke manier van schrijven, waarbij de regels van het spel vaak anders zijn dan bij het schrijven van een persbericht of tijdschriftartikel.

Ik heb veel ervaring in het schrijven voor social media, omdat ik voor ik als freelancer aan de slag ging, als online-marketingmedewerker heb gewerkt.

Hoe verdient een tekstschrijver geld?

Tekstschrijvers die in dienst zijn bij een bedrijf of organisatie, krijgen natuurlijk gewoon een maandloon. Maar hoe verdient een freelance tekstschrijver geld?

Sommige tekstschrijvers werken op uurbasis. Zij factureren achteraf het aantal uren dat zij over een opdracht hebben gedaan aan de opdrachtgever/klant.

Omdat ik graag vooraf al duidelijkheid geef over de prijs, stel ik altijd een opdrachtprijs op. Deze prijs is gebaseerd op het aantal uur dat ik denk te doen over de opdracht. Door mijn ervaring als tekstschrijver kan ik dit inmiddels goed inschatten. Schat ik per ongeluk te weinig tijd in, dan neem ik dat verlies zelf. Hier leer ik dan weer van voor een volgende opdracht.

Voorbeelden van mijn werk

Wil je voorbeelden zien van mijn werk als tekstschrijver? Neem dan een kijkje in mijn portfolio.

Woorden die bewegen.

Neem contact op

Via dit formulier kun je contact met mij opnemen en geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.